Headlines News :
fb
Home » , » हामी बिष खाइरहेका छौं !

हामी बिष खाइरहेका छौं !

काठमाडौ, असार २७ – तपाई हामी भान्सामा दिनहुँ बिष पकाउँछौं र खान्छौं भन्ने थाहा पाउँदा नमिठो लाग्ला । तर यो सत्य हो । काठमाडौ उपत्यकामा पाइने तरकारीमा बिष हुन्छ भन्ने हल्ला मात्र सुन्न पाइन्थ्यो । तर अहिले त परीक्षणबाट पुष्टी नै भएको छ ।
तरकारीको मुख्य स्रोत बजार कालिमाटी फलफुल तथा तरकारी विकास समितिमा गएको असार ४ गतेदेखि बिषादी परीक्षण गर्ने यन्त्र राखिएको छ । बिहीबारसम्म गरिएको १ सय ४८ वटा नमुना परीक्षणमा बिष पाइएको वाली संरक्षण निर्देशनालयले जनाएको छ । तर उपभोग गर्न नमिल्ने गरी ९ वटा नमुनामा मात्र बिष पाइएको निर्देशनालयका कार्यक्रम निर्देशक डिल्लीराज शर्माले बताउनुभयो । तरकारी बजारमा द्रुत बिषादी अवशेष विश्लेषण प्रयोगशाला स्थापना भएपछि दिनहुँ बिहान ५ बजेदेखि १२ बजेसम्म बिषादी परिक्षण हुन्छ । दैनिक रुपमा बजारमा सबैभन्दा बढी भित्रने तरकारीमध्येबाट क्षेत्रगत रुपमा समाबेश हुनेगरी ८ वटासम्मको परीक्षण गरिन्छ । चार जना प्राविधिकले पालैपालो काम गर्नुपर्ने र बिषादी जाँच गर्ने यन्त्र एउटा मात्र भएका कारण बजारमा भित्रिएका सबै तरकारीको परिक्षण हुन सकेको छैन ।
झण्डै एक महिनाको अबधिमा भन्टा, काउली, खुर्सानी, बोडी, आलु, प्याजको सागमा बिषादीको मात्रा बढी भेटिएको निर्देशनालयले जनाएको छ । निर्देशनालयका कार्यक्रम निर्देशक शर्मा भन्नुहुन्छ ‘अरु तरकारीमा पनि बिषादी भेटिन्छन् । फरक यत्ति हो कुनैमा कम कुनैमा बढी ।’
बिषादीको मात्रा जाँच्न तरकारी बजारमा ताइवानबाट १५ लाख रुपैयाँमा स्पेक्टो फोटो मिटर ल्याइएको थियो । यही यन्त्रको मद्दतबाट बिषादीको लेभल जाँच गरिन्छ । जाँचको आधारमा बिषादी छ/छैन र छ भने कति प्रतिशत छ भन्ने पत्ता लाग्छ । परीक्षणका क्रममा लेभल ३५ प्रतिशतभन्दा तल देखिएमा खान योग्य मानिन्छ । लेभल ३५ र ४५ प्रतिशतको बिचमा छ भने पाँचदिनसम्म खुला ठाउँमा भण्डारण गरेर राखेपछि मात्र खान योग्य हुन्छ । यदि परीक्षणबाट लेभल ४५ प्रतिशतभन्दा बढी देखिएमा त्यो स्वास्थ्यको लागि निकै हानिकारक मानिन्छ । कार्यक्रम निर्देशक शर्माका अनुसार यस्ता तरकारी नष्ट गर्नु बाहेकको उपाय छैन ।
स्पेक्टो फोटो मिटरले आधा घण्टा भित्रमा तरकारी फलफुल वा कृषिजन्य वस्तुमा बिषादीको मात्रा कति छ भन्ने पत्ता लगाउँछ । परीक्षणका क्रममा बिषादीको प्रतिशतलाई शतप्रतिशत निश्चित गर्नका लागि एक पटक गरे हुने परीक्षणलाई तीन पटक अर्गेनोफस्फेट र अर्को तीन पटक कार्बामेट परीक्षण गरी छ पटक परीक्षण गरिन्छ । नेपालमा प्रयोग हुने बिषादी मध्ये झण्डै ७० प्रतिशत बिषादी अर्गेनोफस्फेट र कार्बामेट समूहका छन् ।
लेभललाई कसरी बुझ्ने ?
निर्देशनालयका वरिष्ठ बाली संरक्षण अधिकृत रामकृष्ण सुवेदीका अनुसार बिषादी परीक्षणका क्रममा स्पेक्टो फोटो मिटरले देखाउने लेभल बिषादीको प्रतिशत होइन । हाम्रो शरीर सञ्चालन गर्ने विभिन्न नशा प्रणाली छन् । नशा प्रणाली एक्टिभ गर्ने अरु थुप्रै एन्जाइम हुन्छन् । त्यो एन्जाइमको क्रियाकलापलाई बिषादीले अबरोध गर्छ । यदि बिषादी बढी छ भने त्यसको अबरोध क्षमता पनि बढ्दै जान्छ । बिषादी कम छ भने अबरोध क्षमता घट्छ । त्यहि अबरोधको प्रतिशत स्पेक्टो फोटो मिटरमा देखिएको हो । यस्ता बिषादीका कारण प्यारालाइसिस हुने, हात गोडा गल्ने, मानसिक रुपमा थकान बढ्ने, बेहोस हुने जस्ता समस्या देखिन्छ ।
निर्देशनालयले तरकारी बजारमा बिषादीको लेभल ४५ प्रतिशतभन्दा धेरै भेटिएका तरकारी नष्ट गर्न र विक्रि गर्नेलाई कारबाही गर्न सकेको छैन । कानुन अभावका कारण कारबाही गर्न नसकिएको निर्देशक शर्माले बताउनुभयो । बिषादी धेरै भएका तरकारीको व्यापारीलाई ‘फेरि पनि यस्तै दरमा बिषादी भेटिएमा सबै तरकारी नष्ट गर्ने’ चेतावनी दिएर छाडिएको उहाँको भनाई छ । निर्देशनालयले अहिले सम्बन्धित ऐनहरु अध्ययन गरिरहेको छ । कुन ऐनमा कस्तो ब्यवस्था छ र बिषादीको गलत प्रयोग गर्नेलाई कडाभन्दा कडा कारबाही गर्न कुन कानुन प्रभावकारी हुन्छ भनेर खोजी गरिरहेको शर्माले बताउनुभयो । साथै कमजोर कानुनलाई परिमार्जन गरेर दण्डको व्यबस्थालाई बलियो बनाइने उहाँको भनाई छ । जिओनाशक बिषादी ऐन २०४८ र नियमावली २०५० ले बिषादी अवशेषको बारेमा कुनै कुरा नबोलेको हुँदा दण्ड कानुनको व्यबस्था राखेर परिमार्जनका लागि सदनमा पेश गर्नेे तयारीमा निर्देशनालय लागेको छ ।
खाद्य नियमावली तथा उपभोक्ता संरक्षण ऐनमा खान अयोग्य ठहरिएका कुनैपनि खाद्यपदार्थलाई नष्ट गर्न सकिने व्यवबस्था छ । नयाँ कानुन नबन्दासम्मको लागि सरकारले यहि कानुनको आधारमा बिषादी लेभल ४५ प्रतिशत भन्दा बढी भएका तरकारी स्थानीय, जिल्ला प्रशासन तथा स्थानीय निकायको सहयोग लिएर पुर्ण नष्ट गर्ने तयारी पनि गर्दैछ ।
बिषादीको प्रयोगमै ध्यान दिनुपर्ने
कुनै पनि बिषादीको लेभलमा ‘प्रयोग गरेको कतिदिनसम्म उपभोग गर्न मिल्दैन’ भन्ने पूर्ण जानकारी लेखिएको हुन्छ । जतिदिनसम्म प्रयोग गर्न हुन्न भनिएको छ त्यति दिनपछि प्रयोग गर्दा तरकारीमा बिषादीको अबशेष भेटिने सम्भावना निकै कम हुन्छ । अर्को समस्या भनेको जति मात्रामा बिषादी छर्नुपर्ने हो त्यो भन्दा बढी छर्दा पनि समस्या आउँछ । त्यस्तो अबस्थामा लेभलमा लेखिएको उपभोग गर्न नमिल्ने दिनसँग मेल खाँदैन । त्यसकारण किसानले बिषादीको प्रयोग गर्दा मात्रा र पर्खनुपर्ने समयको अत्यन्त ख्याल राख्नुपर्छ ।
तरकारी कसरी उपभोग गर्ने ?
ब्यवसायिक खेती गरिएका तरकारीमा बिषादीको प्रयोग लगभग सबैमा हुन्छ । बजारमा आउने भनेको तिनै तरकारी हुन् । त्यसकारण बिषादी नहालिएको तरकारी पाउनु सायद कल्पना मात्र हुनजान्छ । यद्यपी उपत्यकाको केही ठाउँमा अर्गानिक पसल पनि छन् । चलेको बजार भाउभन्दा केही महँगो र थोरै परिमाणमा मात्र पाईने भएकाले सर्वसाधारणको पहुँचमा यस्तो तरकारी छैन । त्यसैले बजारमा खरिद गरिएका तरकारी उपभोग गर्नुभन्दा अघि ध्यान दिनुपर्छ ।
बाली संरक्षण निर्देशनालयका कार्यक्रम निर्देशक शर्माका अनुसार यदि तरकारी वा फलफूलमा बिषादी छ भन्ने शंका लागेमा तीन/चार पटक पानीले राम्रोसँग पखाल्नुपर्छ । सम्भव भएमा मनतातो पानीमा १० मिनेट डुबाएर राख्ने हो भने ५० देखि ६० प्रतिशत बिषादीको मात्रा बगेर जान्छ । बजारमा पाइने आलुमा बिषादीको खतरा बढी हुने भएकाले बोक्रा फालेर मात्र उपभोग गर्न उहाँको सुझाव छ । त्यस्तै बोक्रा भएका अन्य तरकारी तथा फलफुलको बोक्रा फालेर मात्र उपभोग गर्दा पनि बिषादीको मात्रा आधा कम हुन्छ ।



Share this article :
fb

Popular Posts

b
 
Support : Creating Website | Template | Top Ten Khabar
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Top Ten Khabar - All Rights Reserved
Template Design by Creating Website Published by Top Ten Khabar